Maaltijdbezorgdienst Deliveroo staakt mogelijk zijn activiteiten in België als bezorgers niet als zelfstandigen kunnen werken. De maaltijdbezorger spreekt van een ‘problematische’ zet voor de Belgische economie.
Maandag werd bij de Brusselse arbeidsrechtbank gestart met onderzoek naar de arbeidsverhoudingen van Deliveroo, een proces dat eerder ook in Nederland werd gevoerd. Als de rechter oordeelt dat de bezorgers als schijnzelfstandigen werken en toch in loondienst moeten treden, zal Deliveroo zijn activiteiten ‘niet met dezelfde intensiteit en stiptheid kunnen verderzetten’, aldus Pierre Verdier, CEO van Deliveroo België.
“Dan zullen we slechts 2 procent in plaats van 30 procent van het stedelijke grondgebied van onze diensten kunnen voorzien”, zegt de CEO tegenover Le Soir. “Ook voor de Belgische economie is dat problematisch. Ons bedrijf zorgde voor 40 miljoen extra omzet voor onze horecapartners in 2019.”
Cao beroepsgoederenvervoer
In Nederland oordeelde de rechter vorig jaar dat Deliveroo de cao voor het beroepsgoederenvervoer moet hanteren. “De bezorging van maaltijden door Deliveroo moet worden gekwalificeerd als vervoer van goederen over de weg en valt daarmee onder de cao van die sector”, luidde het vonnis. De maaltijdbezorger werd verplicht om de cao met terugwerkende kracht na te leven. In Nederland heeft dat niet tot een staking van de activiteiten geleid.