De aanmeldingen bij het mobiliteitscentrum van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) druppelen binnen. Zo’n tweehonderd bedrijven met overcapaciteit meldden zich de afgelopen dagen bij het centrum, in de hoop dat zij chauffeurs of materieel uit kunnen lenen aan bedrijven die het in deze tijd extra druk hebben. De eerste samenwerkingen zijn inmiddels een feit.
Dat laat STL-directeur Willem de Vries desgevraagd weten. Sinds de corinacris werken Transport en Logistiek Nederland, VVT, evofenedex, STL en vakbonden samen om bedrijven in de sector te helpen bij de continuïteit van hun bedrijfsvoering. Terwijl het ene bedrijf door de uitbraak van Covid-19 praktisch stilligt, moeten andere bedrijven alle zeilen bijzetten om klanten van producten voorzien. Via het mobiliteitscentrum van het STL worden die bedrijven kosteloos aan elkaar gekoppeld.
Het centrum is geen nieuw initiatief. Het werd ten tijde van de economische crisis opgericht om vraag en aanbod van bedrijven bij elkaar te brengen, legt de STL-directeur uit. “Het komt nu natuurlijk goed uit dat we dit al die jaren overeind hebben gehouden.”
Eerste samenwerkingen
Volgens De Vries zijn het vooral ondernemers met overcapaciteit die het mobiliteitscentrum weten te vinden, bijvoorbeeld bedrijven die voor de sierteelt of de horeca werken. Ondertussen kloppen ook bedrijven met ondercapaciteit aan. “We hebben inmiddels vier aanvragen van bedrijven die heel veel werk hebben en waar het momenteel wringt. In de retail bijvoorbeeld”, aldus de Vries.
De eerste chauffeurs zijn inmiddels ‘uitgeleend’ aan deze bedrijven. “We behandelen iedere aanmelding persoonlijk, omdat het toch vaak om maatwerk gaat. Zo kijken we wat de mogelijkheden zijn.” De financiële afwikkeling van de uitleen wordt in onderling overleg afgestemd. ‘Collegiale inleendocumenten’ die als leidraad kunnen dienen, worden door TLN verstrekt.