Logistieke bewegwijzering: wat werkt?

Redactie
02 januari 2015
2 min

Bewegwijzering speelt een belangrijke rol in het magazijn. Als de orderpicker duidelijk weet wat waar staat, kan hij zijn werk sneller uitvoeren. Bij het verzamelen van een order besteedt een medewerker zo’n twintig procent van de tijd alleen al aan het zoeken van producten. Hier kan dus nog winst op behaald worden.

Vermijd symbolen
Bewegwijzering gebeurt nu vaak door middel van borden met cijfers, letters of symbolen. Bij het zoeken naar een locatienummer is het beter letters en cijfers te gebruiken, aangezien daar een logische volgorde in zit voor de mens. Bij een symbool is onduidelijk welke volgorde er wordt gehanteerd. Uit onderzoek blijkt dat een letter het beste werkt, omdat kennis van de alfabetische volgorde het zoeken versnelt. Vaak wordt er voor gekozen om bepaalde letters (die veel op elkaar lijken) uit het alfabet weg te laten om de kans om fouten te verkleinen. De F en O vervallen bijvoorbeeld vaak, omdat deze veel gelijkenis met de E en Q zouden hebben.

Bepaling lettergrootte
Ook de grootte van een de tekst is bepalend voor het verminderen van zoektijden. De juiste lettergrootte hangt volledig af van de locatie van de orderpicker. Hiervoor kan volgens producent van bewegwijzering JEKA de formule worden gebruikt: lettergrootte in centimers= leesafstand/200. Staat de orderpicker dus op een leesafstand van 200 meter, dan moet minimale een lettergrootte van 1 centimeter worden gehanteerd.

Chunken van informatie
Daarnaast is het zaak om een logisch locatienummer te bepalen. Hierbij is gebleken dat de zogenaamde chunks het beste werken. De getallen en cijfers worden opgedeeld in kleine stukjes, zodat de hersenen deze sneller kunnen opnemen.  Vaak wordt hier een vaste volgorde voor gehanteerd. Eenheid 1 duidt het gebouw aan, eenheid 2 de gang, eenheid 3 het sectienummer, eenheid 4 de hoogte en eenheid 5 de onderverdeling (in het geval van legborden). Het volledige locatienummer kan dus zijn AA 001 03 BB 02. De verschillende chunks zijn nooit langer dan drie letters of cijfers. 

Redactie LogistiekProfs

Gerelateerde artikelen