Elke maandag laten wij op LogistiekProfs een logistiek professional aan het woord. Deze week bespreekt Frits de Wind de vakantieperiode bij bedrijven en de inzet van vakantiekrachten. Deze tijdelijke werknemers worden soms als ‘lastig’ gezien, maar kunnen u ook de ogen openen.
Bij de kreet “binnenkort vakantie” kunnen er allerlei gedachten door je hoofd schieten. Sommigen zullen onmiddellijk denken aan cultuur, of natuur, rust, of toeristische drukte, anderen zullen eerder aan de bedrijfsvakantie denken en aan hoe het bedrijf de vakantie moet doorkomen.
Veel bedrijven moeten mee met de huidige tijd en kunnen zich een echte bedrijfssluiting van enkele weken niet veroorloven. Klanten worden steeds veeleisender en willen ‘alles’ en ‘meteen’. Toch zouden sommige bedrijven in mijn ogen nog steeds beter af zijn met 3 weken bedrijfssluiting en dan er weer vol tegenaan, in plaats van 6 tot 8 weken op halve kracht draaien.
Knelpunten
Tijdens de vakantieperiode komen nogal eens knelpunten naar boven, als gevolg van specifieke kennis en kunde die afwezig is. Soms is dat haast onvermijdelijk, maar veelal gaat het om potentiële verbeterpunten. Zijn procedures en werkwijzen wel goed vastgelegd? Is het altijd wel zo duidelijk wat er moet worden gedaan en hoe het moet worden gedaan en waarom?Inzet van tijdelijke krachten kan dat op een eenvoudige manier duidelijk maken.
Vakantiewerkers
In de vakantieperiode komen vaak tijdelijke krachten ons bedrijf helpen. Dat kunnen meer of minder ervaren werkkrachten zijn, soms familieleden van medewerkers die in de gelegenheid worden gesteld om wat bij te verdienen.
Zoals aan zo veel zaken, zitten aan vakantiewerkers voor- en nadelen. Vaak zijn het minder ervaren krachten. die minder op routine werken. Dat kan een nadeel zijn, maar wij kunnen er ook het voordeel van inzien: zij kunnen ons prima helpen om de beschrijvingen van de werkmethoden helder te krijgen. Ook heb ik al meegemaakt dat een vakantiekracht vanuit objectiviteit de vraag stelt waarom iets volgens een bepaalde methode wordt gedaan: stof tot nadenken! Misschien zijn er wel betere methoden.
Controle
Inzet van tijdelijke krachten vraagt vaak om meer uitleg, maar ook om meer controle op voortgang en kwaliteit, en als u toch controleert, houd dan ook meer toezicht op veiligheid. Minder ervaren krachten zien vaak niet zo goed waar gevaar op de loer ligt. Ook hier kunnen wij leren waar nog verbeteringen op gebied van ergonomie en veiligheid mogelijk zijn. Misschien is de inzet van tijdelijke krachten wel een goede gelegenheid om groepsgewijs aandacht te vragen voor veiligheid, een exercitie die voor ‘eigen personeel’ ook geen kwaad kan. Immers het verbeteren van arbeidsmethoden en het verhogen van veiligheid vragen voortdurend aandacht van management en medewerkers. Betrokken medewerkers werken zijn vaak beter gemotiveerd en werken vaak efficiënter en veiliger!
Hopelijk gaan wij zelf extra lekker op vakantie als bovengenoemde zaken goed geregeld zijn. We kunnen dan met een gerust hart de zaak ‘alleen laten’ en wie weet wat voor mooie inzichten de vakantieperiode oplevert!
Ik wens u en uw medewerkers een prettige vakantie.
Frits de Wind – Logistiek adviseur